Co (také) rozhoduje o našém zdraví

"Neradi to slyšíme, ale to ty malé neviditelné „breberki“ mají rozhodující slovo v tom jestli budeme zdraví či nikoliv."

 

To, že máme ve svém těle víc mikroorganizmu než máme buněk to už víme. Jak to, že nejsme permanentně nemocní? Jednoduchá odpověď. Příroda dbá na to aby udržovala ve všech systémech rovnováhu a rovnováha znamená stabilní, rovnovážný neboli zdravý systém.

 

V současné době známe cca 2% (optimisté tvrdí, že až 3%) a ty se děli podle různých kritérií na různé skupiny. Původně pře 3,5 mld. let byly pouze anaerobní mikroorganizmy žijící bezkyslíkovém prostředí ale v procesech jejích metabolizmu vznikal kromě jiného kyslík a tak byly vytvořeny podmínky pro vznik aerobních mikroorganizmu, které potřebuji pro život kyslík. Existuji ještě jiná kritéria děleni ale nás teď zajímá děleni mající přímý vliv na naše zdraví.

 

Víme, že v celém spektru bakterií cca 5% tvoří tzv. užitečné mikroorganizmy, přátelské pro nás a cca 5% tvoří patogenní bakterie, které jsou pro naše zdraví problematické a nežádoucí. Zbývajících 90% tvoří oportunistické, fakultativní mikroorganizmy, které v kritických okamžicích se přiklání k té skupině, která lokálně nebo globálně, v celém těle získává převahu. Prosím zapamatujme si tento fakt. Z hlediska zdraví je naprosto zásadní.